Wina z Austrii
LOIS Gruner Veltliner
- Rocznik: 2015
- Pochodzenie: Austria
- Producent: Loimer
- Apelacja: Kamptal i Dolna Austria, Qba
- Kolor: białe
- Szczepy: Gruner Veltliner
- Alkohol: 12%
- Cukier: 2,2 g/L
- Pojemność: 750 ml
Wino biodynamiczne, ekologiczne, wegańskie.
Jasnożółty kolor z odcieniami zieleni, w nosie aromaty jabłek antonówek, gruszek i typowej dla Veltlinera ostrości. W ustach Lois 2015 prezentuje się raczej jako wino pełne i owocowe, zbalansowane delikatną kwasowością. Pozostawia długi, cytrusowy finisz. Doskonałe jako aperitif, do sałatek, przystawek, sznycla wiedeńskiego i dań warzywnych.
LENZ Riesling
- Rocznik: 2015
- Pochodzenie: Austria
- Producent: Loimer
- Apelacja: Kamptal i Dolna Austria
- Kolor: białe
- Szczepy: Riesling
- Alkohol 12%
- Cukier: 8,4 g/L
- Pojemność: 750 ml
Wino biodynamiczne, ekologiczne, wegańskie.
Kolor jasnożółty, w nosie bardzo świeże i rześkie aromaty brzoskwini, kwitnącej wiśni i bzu. W ustach wino jest wspaniale odświeżające, równocześnie będąc gęstym i kremowym. De facto to lekkie, łatwe do picia wino jest bogate w smaki gruszek, dojrzałych brzoskwiń i moreli, ale doskonale zbalansowane odświeżającą kwasowością. Najlepiej podawać je do serów, wędzonego pstrąga i sushi.
Langenlois Loiserberg DAC Gruner Veltliner
- Rocznik: 2015
- Pochodzenie: Austria
- Producent: Loimer
- Apelacja: Kamptal DAC, Langenlois Loiserberg
- Kolor: białe
- Szczepy: Gruner Veltliner
- Alkohol 13%
- Cukier: 1,3 g/L
- Pojemność: 750 ml
Wino biodynamiczne, ekologiczne, wegańskie.
W nosie dojrzałe czerwone jabłko i brzoskwinia, wino sprawia wrażenie bardzo dojrzałego i ułożonego. W ustach jest mocno owocowe i lekko pikantne, dużego ciała i delikatnej tekstury. Wino posiada bardzo mocny i trwały finisz, który zawdzięczamy leżakowaniu części wina „sur lie”, a części w dużych akacjowych beczkach. Nadaje się do dekantacji i może poleżeć do 2025 roku. Podawać do przystawek, białego mięsa i kuchni wegetariańskiej.
Langenlois Loiserberg DAC Riesling
- Rocznik: 2015
- Pochodzenie: Austria
- Producent: Loimer
- Apelacja: Kamptal DAC, Langenlois Loiserberg
- Kolor: białe
- Szczepy: Riesling
- Alkohol 13%
- Cukier: 4,7 g/L
- Pojemność: 750 ml
Wino biodynamiczne, ekologiczne, wegańskie.
Zapach tego wina jest przepięknie czysty, o aromatach świeżej białej brzoskwini i moreli. W ustach paleta jest rześka, owocowa i niezbyt ciężka. Lekka ziołowość wspomagana kwasowością i bardzo czystym, świeżym owocem. To wino z pojedynczej winnicy leżakuje przez 6 miesięcy na drożdżach „sur lie”, nadając mu złożoności, elegancji i charakteru. Doskonałe do ryb, kuchni azjatyckiej i risotto z prawdziwkami. Może leżakować do 2025 roku.
Langenlois Spiegel QWT Gruner Veltliner
- Rocznik: 2014
- Pochodzenie: Austria
- Producent: Loimer
- Apelacja: Kamptal DAC, Langenlois Spiegel
- Kolor: białe
- Szczepy: Gruner Veltliner
- Alkohol 12,5%
- Cukier: 1,6 g/L
- Pojemność: 750 ml
Wino biodynamiczne, ekologiczne, wegańskie.
W nosie zapach żółtych jabłek, dodatkowo delikatny aromat dymu. Smak jest raczej pikantny i mocny, z odrobiną mineralności i żółtych śliwek. Ten rocznik jest raczej delikatny, ale równocześnie długi i mocny. Winnica Spiegel w 2014 roku dała wino wyjątkowo lekkie, ale nęcące swoją elegancją i siłą. Leżakuje przez 9 miesięcy „sur lie” z czego 3 miesiące w dużych beczkach. Możną pić teraz lub trzymać do 2024 roku. Doskonałe pasuje z białym mięsem, sałatami z sosami i zapiekanką warzywno-mięsną.
Zobing Heiligenstein QWT Reserve Riesling
- Rocznik: 2013
- Pochodzenie: Austria
- Producent: Loimer
- Apelacja: Kamptal DAC Reserve, Zobing Heiligenstein
- Kolor: białe
- Szczepy: Riesling
- Alkohol 13,5%
- Cukier: 1,6 g/L
- Pojemność: 750 ml
Wino biodynamiczne, ekologiczne, wegańskie.
Przepiękny aromat floralny z cytrynową/limonkową nutą, wzbogacony brzoskwinią i morelą. W ustach wyczuwalna, ale lekko senna kwasowość, z duża ilością tekstury, dojrzałej limonki i cytrusów. Wino pełne, wymagające i dające satysfakcję. Bardzo długi finisz zawdzięczamy 10 miesiącom leżakowania „sur lie”. Jest za dobre żeby podawać je z jedzeniem, ale jeśli już trzeba to z cielęciną (w tym pieczoną), rybami albo delikatnymi serami. Wino można trzymać nawet do 2043 roku! Koniecznie zdekantować.
Achtung! Traminer Alte Reben
- Rocznik: 2014
- Pochodzenie: Austria
- Producent: Loimer
- Apelacja:
- Kolor: białe
- Szczepy: Traminer
- Alkohol 12,5%
- Cukier: 1,7 g/L
- Pojemność: 750 ml
Wino biodynamiczne, ekologiczne, wegańskie, macerowane.
Wino eksperymentalne, macerowane przez około 4 tygodni, następnie leżakowane na drożdżach „sur lie” przez kolejne 16 miesięcy. Kolor przezroczysty czerwono pomarańczowy. Niesamowity nos w tym Traminerze pozwala nam poczuć pęki róży, gałkę muszkatołową, skórkę pomarańczy, dojrzałe owoce i przyprawy. Wypełnia każde miejsce w ustach i pozostaje przez dłuższą chwilę. Bardzo delikatne taniny dodają strukturę, która powoduje, że wino chce się żuć. Długie i bardzo konkretne. Podawać z kuchnią azjatycka, serami i daniami z grilla. Może leżakować w piwniczce nawet do 2035 roku.
Sudsteiermark Sauvignon Blanc
- Rocznik: 2015
- Pochodzenie: Austria
- Producent: Sattlerhof
- Apelacja: Południowa Styria, Austria
- Kolor: białe
- Szczepy: Sauvignon Blanc
- Alkohol: 12%
- Cukier: 1,3 g/L
Wino biodynamiczne, ekologiczne, wegańskie.
W nos uderza nas chmura żółtej papryki, białej brzoskwini i bzu. W ustach żywe i świeże, ze smakami cytrusów i agrestu. Bardzo czyste dzięki delikatnej ale odświeżającej kwasowości. Wino leżakuje przez 5 miesięcy „sur lie” nadając mu złożoność i elegancję. Podawać z lekkimi, letnimi potrawami, warzywami i szparagami.